Maandag 1 augustus

Van de plaatjes in de boeken en van de foto's gezien op internet wisten we dat Sapa een uitzonderllijke unieke plaats was, daar waren we vast van overtuigd.
In Lonely Planet en in  Trotter hadden we gelezen dat het daar in juli en augustus er dagelijks bakken water uit de hemel viel . Maar daar hadden we onze twijfels over. Helaas, het waren twee waarheden.
We waren van plan een trekkingstocht te maken in de bergen (we hadden bijna bergschoenen gehuurd) maar de hemelpoorten stonden zo wijd dat de twijfel toesloeg . De paden op de bergen liggen gevaarlijk glad hoorden we de gids zeggen. Daar we ook de groep trekkers (tussen de 22 en 35 jaar ) niet tot last wilden zijn besloten we in ons mooi hotel te blijven . Tijd om een boek te lezen , eventjes te internetten , of ons wapenen met grote plastieken poncho die overal te verkrijgen is tegen een spotprijsje en op verkenning gaan ! Het werd uiteraard de laatste optie . M.a.w geen tijd voor een boek en nog minder tijd om te internetten. Zelfs in de gietende regen is Sapa nog mooi .

Wel toegegeven dat boven de kranen even dicht gedraaid werden . Dat er een kleurrijke markt was ,
Als we eerlijk mogen zijn , dan zijn we dankbaar dat het deze morgen zo regende . We hebben couleur locale dag gehad .
Iedereen kent het van de plaatjes, Vietnamezen met een draagstok met twee manden eraan . Ze huppelen met kleine pasjes over de wegen . Zo een draagsysteem moet toch handig zijn dachten , de snelheid die ze daar mee halen ! Durven we hen het vragen ? mogen we dit even overnemen . Verbaasd keken ze ons aan. Ze waren nog meer verrast toen ze merkten dat wij deze manden maar met veel moeite van de grond konden tillen . Met veel respect hebben we de taak aan de kleine dappere dametjes overgelaten .

Nog eventjes en we waren te laat voor het avonddiner
Over het eten hebben we het nog niet gehad . De Vietnameze keuken is heel anders dan bij ons .Iedere maaltijd is een soort rijsttafel , je zou denken alle dagen hetzelfde , toch niet , ze slagen erin elke dag wel 7 verschillende gerechten op tafel te brengen. Het eten met stokjes begint al een beetje te lukken . Dit wil zeggen : we niet meer de actratie van het restaurent .
De Vietnamzen hebben ook een heel andere uurregeling dan wij . Hun dag begint dan ook heel vroeg . Om 18u zitten de restaurents al vol , om 19 u 30 beginnen ze al te sluiten.

dinsdag 2 augustus

We worden wakker en het regent niet ! Haastig gaan we ontbijten want geen regen in Sapa blijkt een uitzondering te zijn. Algauw was onze pret bedorven want tegen de tijd dat we ons ontbijt genomen hadden  waren de watersluizen weer wijd open. Geen nood, we hebben nu een grote poncho en we laten het niet aan ons hart komen. Sapa is veel te mooi om gewoon in de kamer een boek te lezen .

Aan de hoteldeur worden we weer opgewacht door heel wat vrouwen uit de bergen met hun typische kledij, die ons van alles en nog wat willen verkopen . Als je langs de straten loopt houden ze het soms een half uur vol met de vraag: buy somthing from my . Ze blijven je ook uitvragen zoals :  waar kom je ? heb je kinderen ? hoe oud zijn enz...Ze worden nooit kwaad of ongeduldig als je niets wenst te kopen. Maar op den duur wordt dit toch een beetje lastig. 
Gauw komen we op onze stappen terug en we vragen  aan de receptie of dat werkelijk arme mensen zijn. Als antwoord krijgen we het volgende : Nee het is hun job . Geef hen zeker geld zonder iets te kopen. De vragen die ze stellen is gewoon om hun Engelse taal bij te schaven . Trouwens al het Engels dat ze kunnen hebben ze geleerd aan de toeristen .
In de namiddag komt de zon er toch door . Alles ziet er nog mooier uit .We wandelen in het stadje en tot aan de rand van Sapa waar de trekkerstochten beginnen .
In de vooravond komen we de jonge trekkers tegen die 2 dagen geleden met ons hier aangekomen waren. Nieuwsgierig luisteren we naar hun verhalen over hun 2 daagse tochten . Adembenemend mooi was hun antwoord, maar heel zwaar . Blijkbaar hadden we de juiste beslissing genomen om niet mee hen de bergen in te trekken .
Nu zijn we aan het wachten in ons hotel Elegance  waar we om 18u worden afgehaald voor de nachttrein naar Sapa .